flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся другий загальнонаціональний форум: "НЕЗАЛЕЖНІ СУДИ ТА ВІЛЬНІ ЗМІ : РОЗШИРЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ СПІВПРАЦІ"

27 червня 2018, 16:07

         26 ЧЕРВНЯ 2018 року відбувся другий загальнонаціональний форум між представниками  судової гілки влади та засобів масової інформації:  "Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці".   

Форум було зорганізовано за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Вищої Ради правосуддя, Верховного Суду України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації, Національної школи суддів України, Центру демократії і верховенства права, ГО «Детектор медіа», Інституту масової інформації та Національної спілки журналістів. Генеральними інформаційними партнерами виступали Юридична Газета та Агентство «Інтерфакс-Україна».                                                                                                                                                                               

Як і в минулому році, форум проходив у режимі відеоконференції.  Допоміжна платформа у Миколаєві була розташована в приміщенні Апеляційного суду Миколаївської області куди були запрошені представники місцевих судів: судді, судді-спікери, прес-секретарі та керівники апаратів.

          Відкрив форум Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк. Він наголосив, що комунікація з суспільством для судової влади не менш важлива і необхідна, чим підвищення кваліфікації суддів і всі ті процеси з очищення, які тривають у судовій системі. "Відновити довіру до судової влади не вдасться до тих пір, допоки суди не донесуть до суспільства, що вони змінюються на краще і зробити це можуть тільки професійні журналісти".

          Учасники форуму обмінялись ідеями, напрацьованим досвідом, пропозиціями про те, як зробити комунікацію між судами та медіа максимально ефективною для обох сторін. Розповіли про активну просвітницьку діяльність судів: відкриті лекції, модельні судові засідання, квести для школярів.

         Під час форуму були  обговоренні питання реагування на фейкові новини, онлайн-трансляцій судових засідань, необхідність проведення комунікативних заходів судами. Також обговорювалось питання щодо необхідності спілкування суддів та журналістів зрозумілою для обох сторін мовою, за для уникнення непорозумінь, які породжують взаємні звинувачення та образи.  Про необхідність створення в судах прес-служб, в яких би працювали професійні журналісти або люди з освітою журналіста казав Голова Вищої ради правосуддя Ігор Беденесюк: «В ідеалі, у прес-службах судів мають працювати професійні журналісти, які і доноситимуть інформацію про суди зрозумілою, не юридичною мовою».

         Також учасникам було презентовано перший електронний всеукраїнський каталог прямих контактів судів. В ньому є 700 суддів-спікерів: можна знайти будь-який суд, телефони й звернутись за інформацією.

         На завершення роботи форуму учасники отримали інформацію про канадський досвід організації комунікації, ознайомилися з функціонуванням соціальних проектів, які стосуються судової тематики як в Україні, так і за її межами та визначилися з головними напрямками роботи на рік наступний.

         Наразі питання ефективної співпраці судів та журналістів є досить актуальним. Довіра до судів в Україні неможлива без забезпечення повноцінної відкритості судової системи.  Взаємодія судів та представників ЗМІ неможлива без взаємної поваги до свободи слова, яку уособлюють журналісти, а також без дотримання принципу незалежності правосуддя, яке гарантує суд.