flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Укрупнення судів: проблеми та шляхи вперед»

19 жовтня 2017, 16:03

   17-18 жовтня 2017 року у місті Києві відбулося засідання круглого столу на тему "Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива" за сприяння Програми Агенства США з міжнародного розвитку USAID реформування сектору юстиції "Нове правосуддя". 

   Метою цього заходу було обговорення планів судової влади України щодо внесення змін до мапи судів нашої держави, вивчення міжнародного досвіду реалізації подібних проектів, ознайомлення із сучасними технологіями, що можуть бути використані в цьому процесі, а також  вироблення рекомендацій щодо подальших кроків в цьому напрямі.

   До участі у заході були запрошені керівники судових установ та організацій системи правосуддя, голови апеляційних судів, начальники територіальних управлінь ДСА України, судді, правники та представники міжнародних проектів. У роботі круглого столу від Миколаївської області взяв участь начальник територіального управління ДСА України в Миколаївській області Віктор Іванович Сікиринський.

   Після короткої вступної частини в своєму виступі Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк зазначив досягнення на шляху підготовки до внесення змін до судової мапи України, а також плани на майбутнє та проблеми, з якими стикається Державна судова адміністрація України у завершенні цієї роботи.

   Зі слів Зеновія Холоднюка, у судовій реформі, яка триває в Україні, важливою складовою є проведення оптимізації судової системи, а завдання Державної судової адміністрації України прорахувати всі можливі ризики і виклики задля того, аби убезпечити і громадян і суддів від можливих проблем.

   Заступник Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка представила присутнім бачення ДСА України щодо оптимізації судів. Також наголосила на окремих питаннях, які потребують детального обговорення і вирішення: визначення оптимальної (мінімальної) кількості суддів, ефективна організація роботи суду й апарату, авторозподіл судових справ й організація судового процесу, ліквідація місцевих загальних судів з тим, щоб були дотримані вимого КПК, а саме: подання слідчих органів, кримінальні провадження, що перебувають на розгляді, підсдні в яких перебувають під вартою, а також - оперативне переведення суддів (спроможність ВККС) та оперативне обрання нових присяжних. 

   Було прийнято рішення про направлення мап областей України в апеляційні суди для обговорення та внесення пропозицій.

   Також представлено міжнародний досвід судової системи, реалізації подібних проектів Словакії та Молдови.

 

   Посилання на онлайн трансляцію з заходу: https://m.youtube.com/watch?v=Ao8CJ88qnAU&feature=youtu.be